Office Programı Kullanıcılarının Uğrak Yeri

Merhabalar,

Başlık tam olarak içime sinmedi. Eklentinin yaptığı işi bir örnekle kısaca açıklamaya çalışayım. Elimizde bir ürün tablosu olduğunu düşünelim. Ürün adı, birim fiyatı vb. bilgilerin yanında Ürün Kategorisi de tablo içerisinde bulunsun. Her ürün kategorisinde yer alan ürünleri farklı sayfalarda göstermek ve sayfa adı olarak da kategori isimlerini eklemek istediğimiz durumda, bu eklenti kullanılabilir.

 Ekte bu işlevi barındıran ve “Sayfalara Kopyala” olarak isimlendirdiğim bir eklenti (AddIn) bulunmaktadır. Eklentilerin Excel’e nasıl eklendiğini, Excel Eklentilerini (.xla .xlam) Nasıl Ekleyebilirim? başlıklı yazımda anlatmaya çalıştım. Eklenti Excel’e yüklendiğinde, Giriş (Home) sekmesinin yanında “Office Uzmani” sekmesi eklenecektir. Bu sekme içerisinde yer alan “Sayfaya Kopyala” eklentisini işlemi yapmak için kullanacağız.

Eklentiyi kullanmak için,

1- İçerisinde veri bulunan tabloda herhangi bir hücreye tıklanır.

2- “Office Uzmani” sekmesinden “Sayfaya Kopyala” seçeneği seçilir.

SayfayaKopyala1

3- Tablomuzda başlık satırı yok ise, karşımıza gelen formda “Tablomda başlık satırı var” seçeneğinin işareti kaldırılır.

SayfayaKopyala2

4- Hangi alan ya da sütundaki verilere göre sayfalar oluşturulacak ve veriler kopyalanacak ise,  alan ya da sütun başlığı seçilir.

SayfayaKopyala3

5- “Tamam” düğmesine tıklanarak işlemin tamamlanması beklenir.

6-  İşlem tamamlandığında bilgi mesajı gelecektir. “Tamam” düğmesine tıklanır.

SayfayaKopyala4

7- İşlem tamamlanmış, her kategorideki ürün bilgileri farklı sayfalara kopyalanmıştır.

SayfayaKopyala5

1398105532_alertBu eklentiyi oluştururken bazı kullanıcı hatalarını (Tablo içerisinde bir yeri seçmemek ya da formda alan seçmemek gibi) dikkate alıp uyarı mesajları ekledim fakat bazılarına vakit azlığından kontrol eklemedim.

Hata oluşabilecek durumlar:

– Tabloda boş hücreler var ise, kopyalama sırasında boş hücre sonrasını almayacaktır.

– Sayfa isimlerinde bazı özel karakterler ([ ] / \ : ? *) kullanılamıyor. Bu nedenle seçilen alandaki özel karakterler sayfa ismine eklenmeyecektir.

– Sayfa isimlerinde en fazla 31 karakter kullanılabiliyor. İlk 31 karakteri aynı olan farklı kategoriler var ise, aynı sayfaya kopyalanacaktır.

– İşlemler esnasında “myTempTablePage” ve “myTempSheetNamePage” isimli sayfaları geçici olarak oluşturup siliyorum. Bu isimli sayfalar dosyanızda var ise sistem hata verecektir.

Yorum bırakın